FAY CONSULTING
Egoïsme of Narcisme?

Iedereen heeft er trekken van de een wat meer en de ander wat meer, ik denk nog steeds dat een ieder die het heeft, zich zelf kan verbeteren, we worden geboren als ons zelf en dan gaan trucjes leren, als we geboren worden zijn we allemaal het zelfde, tot dat we trucjes gaan leren en de weg naar ons zelf aan het kwijt raken zijn, de ene ouder doet erg zijn best om een kind zich zelf te laten zijn, maar wat is je zelf zijn,  bijna ieder ouder weet dat hij of zij niet perfect is en fouten ( ik noem het maar aangeleerd gedrag) heeft gemaakt, ik doe het zelfde wat mijn ouders hebben gedaan, maar is het goed, zitten er patronen in, en wat zijn patronen, een aangeleerd gedrag, sommige dingen komen we niet om heen, met de mond dicht eten, goede morgen zeggen, vriendelijk lachen als een ander naar je lacht, hoewel de jeugd dat steeds minder doet en waarom niet. Maar wat als je aangeleerd gedrag voor de buiten wereld goed is en niet voor jezelf, dat je op tandvlees gaat lopen, burn-out krijgen,  of ze maken misbruik van je omdat je aangeleerd heb om altijd aardig te zijn, zelfs tegen de mensen die het niet zijn en oja dan gaan we goed praten. Is het egoïstisch om wat meer aan jezelf te denken in de positieve vorm. Egoïsme en of wat anderen kunnen noemen Narcisme, is iets wat alleen goed is voor die gene, en niet voor de binnen wereld, de binnen wereld (ziel) ziet zich zelf als gelijke.

Ik noem het maar Egoïsme is een wat vriendelijke woord in plaats van narcisme.

Dus als je egoïstisch bent in de negatieve zin, zal je eigen fouten niet willen zien en je eigen IK altijd boven die van een ander stellen, waardoor er scheefheid van komt en dan voelt voor de ziel (de echt werkelijke ik want dat blijft over als we dood gaan, dan gaat ego IK het graf in) zich ongelijk, want een ziel zal nooit alleen aan zich zelf denken, altijd ook aan die ander. Een voorbeeld, iemand wil iets van mij en op dat moment kan ik er niet voor die ander zijn, ik ben dan niet egoïstisch maar geef op dat moment mijn grens aan, als ik nou iets gezegd zou hebben tegen die ander wat niet verkeerd bedoeld was, maar ik constateer iets en die ander is er van geschrokken en is boos op je omdat het in zijn ogen onterecht is, kan je twee dingen doen, van uit de ziel of van uit van verstand het EGO. De ziel zou zeggen, ik zag het zo het is niet mijn bedoeling geweest om jou te kwetsen of boos te maken, het EGO zou zeggen, doe normaal man ik zeg je alleen maar wat.

Wat is het verschil: je eigen ik (de ziel) die naar zich zelf kijkt en zegt o het was mijn bedoeling niet om je te kwetsen ik constateer het alleen maar, of het EGO die de ander de schuld geeft die het al moeilijk had met de opmerking en daardoor het gevoel heeft gekregen ongelijk te worden behandeld. De eerste reactie kan de ander zeggen geeft niks ik kijk er na, of tweede reactie mond dicht houden en weg lopen, of in zich zelf gekeerd zijn en zich afvragen waarom ben ik niet goed genoeg, en dan komt het scheef. Wat ego ook doet is angst en onzekerheid verbergen omdat hij of zij in zijn jeugd heeft geleerd om te vechten omdat hij onterecht is behandeld, en wat doet het EGO want het EGO heeft het best zwaar, want in het EGO/ verstand worden namelijk de trauma’s opgeslagen en van uit het aangeleerd/trauma’s, reageren wij egoïstisch omdat wij het cirkeltje rond willen houden en geen trauma’s willen voelen. En gaan dan op dat moment dat de trauma´s aangeraakt worden, anders reageren dan anders.

Op het moment dat ons trauma aangeraakt word willen we alleen maar gezien en gehoord worden, maar schelden, vloeken, boosheid vinden wij niet leuk, dus wat doet die ander dan weer zich terug trekken en aan zich zelf denken omdat hij bang of onzeker is. Dus aanvallen is ego, terug trekken is ego, want is dan wel goed?  vertel wat je voelt, vertel wat je angstig maakt aan de situatie en kijk naar jezelf waar komt dit vandaan waarom ik zo reageer heeft dit met eerdere dingen uit het verleden te maken, en vertel het op dat moment of kom er op terug, zodat die ander die niets verkeerd heeft gedaan een rot gevoel krijgt  of zegt waar jij je trauma’s van hebt. Dus ga niet in de slachtoffer rol  zitten en ga niet liegen om wat je hebt gezegd of gedaan hebt of ga niet anderen de schuld geven als je niet gewend bent om kritiek te krijgen, maar kijk naar jezelf en ga het aan en los het op voor jezelf en die ander op, dat maakt dat je gelijk voelt met die ander, want de ziel wil oplossen die wil naar zich  zelf kijken, en verstand wil niks die wil alleen maar verslaafd zijn aan zijn trauma’s en in het cirkeltje blijven draaien van negativiteit , anders moet hij zijn schaamte of angst of trauma’s enz. op biechten of uitspreken. Maar soms  heeft het helemaal niks met jou te maken, ben je op dat moment alleen maar spiegel voor die ander, en bedank die ander dan voor het inzicht en blijf bij jezelf, want het is van die ander en niet voor jou bedoeld, op het moment voelt het scheef en niet gewaardeerd. Vraag je zelf af waarom heb ik een compliment nodig? Want er is geen slecht er is geen goed, alleen trauma´s waar het EGO op reageert. Verstand is negatief (trauma´s zijn negatief) gevoel (ziel) is positief, gevoel wil altijd het beste voor iedereen, en daar hoort zowel nee als een ja bij. Dus kijk naar wat je zelf wilt en dat is geen egoïsme, het word pas egoïsme als je die ander opzettelijk pijn doet en niet naar jezelf wilt kijken op het gelijkwaardig te maken. Ik voel me hier niet prettig bij is bij jezelf houden, ik schaam me er voor is bij jezelf houden, ik wil je geen verdriet doen is bij jezelf houden, want je wilde immers diegene helpen enz.

Dus conclusie is iedereen is wel egoïstisch of narcistisch en geven we de egoïst of narcist zelf de ruimte om te zijn wie hij of zijn kan zijn. Door altijd maar lief te zijn of medelijden of zeggen ik ben sterker ik doe het wel, is het zelfde dat de egoïst het cirkel rond wil houden omdat je hem of haar dat heb geven, als je anders word geef het aan van te voren, ik ben veranderd, ik wil minder geven, ik wil dit … niet meer en ga dat dan veranderen en wees consequent in wat je wil, zodat je gelijkheid met die ander krijgt, want een ander is niet meer als jou en praat de anders zijn fouten niet goed, want dat zet je zelf onder de ander neer, jij bent net zoals die ander gelijk.

 

Verbeter de wereld begin bij jezelf, mocht je lees fouten vinden of zinsopbouw die niet goed is, het is van uit het hart geschreven en daar is niet alles perfect, het is zoals het is.


Wees jezelf er is geen goed er is geen slecht alleen dat we ons werkelijk ik gaan ondekken en dan praat ik niet over EGO ik.

 

Geschreven door mij zelf en veel inzicht toegewenst,

Gesiena Bremer